Guest User

Garderobe for mannen

Guest User
Garderobe for mannen

Herremote kan fort gjøre deg litt forvirret - med en jungel av trender og stiler å manøvrere i. Noen har utviklet sin personlige stil over tid, mens andre er litt mer i villrede. Det kan være vanskelig å vite hvilke antrekk som passer seg til enhver tid. Skal du på date, ut på middag med venner, eller bytte arbeidsplass, så krever gjerne hver av disse sin egen kleskode. Hva passer til hvilken situasjon? Og hva trenger man egentlig i en garderobe for å være klar for enhver anledning - uten å måtte løpe til nærmeste kjøpesenter?

For å få oppklart dette en gang for alle har vi tatt turen til Tiger of Sweden på Amfi Moa, hvor vi har vært så heldige å få oss en prat med daglig leder og eier Martin Farstad. Med sine snart 20 år i klesbransjen har han opparbeidet seg solid kunnskap og erfaring når det kommer til herreklær, og han har vært så snill å dele noen smarte tips med oss.

Basisgarderoben
Uavhengig av hvilken stil man selv foretrekker, er en basisgarderobe helt nødvendig. Med utgangspunkt i basisgarderoben kan du legge til de plaggene som utgjør akkurat din stil, om den er hipster, klassisk preppy, avslappet eller rocka. “Ved hjelp av basisgarderoben vil man alltid være klar for enhver anledning, uten å måtte foreta seg en forhastet shoppingrunde kvelden før”- nevner Martin.

Går du til innkjøp av plaggene som nevnes under, vil du (nesten) garantert ha antrekket klart i garderoben, uavhengig av anledning. Det fine med plaggene i basisgarderoben er at de kan kombineres sammen på utallige måter, noe som gjør at du har et fantastisk utganspunkt i garderoben.

Dette er must-haves plaggene i en basisgarderobe:

T – skjorter
Alle menn trenger minst to basic t-skjorter i garderoben, en hvit og en svart. Her er det lurt å investere i noen skikkelige t-skjorter av god kvalitet, nevner Martin. Dette er plagg som brukes mye og vaskes ofte. Legger man litt mer penger i produkter av god kvalitet, holder de seg fine lenge.


Skjorter
En mann bør eie minst to typer skjorter. Først ut er kanskje den mest selvfølgelige, og er den klassiske hvitskjorten. Denne skjorten er perfekt for finere anledninger som fest, bryllup eller begravelse. Det som kjennetegner hvitskjorten, er det glatte stoffet og den klassiske kragen. Hvitskjorten passer perfekt inn i dressen og er det naturlige valget når kleskoden er pen, eller pyntet.

Den andre skjorten som er et must i enhver herregarderobe er hverdagsskjorten, eller oxfordskjorten som den også kalles. Dette er en skjorte i et litt grovere materiale og kommer gjerne i farger eller med nøytralt mønster. Med denne skjorten går du sjeldent feil. Hiv den på deg om du skal på jobb, date eller middag og kombiner den etter anledningen.

Genser
Skal du ha én genser i basisgarderoben, er det den rundhalsede tynne genseren som gjelder. Alt etter anledning kan denne genseren pyntes opp eller ned. Hiver du den utenpå en skjorte er du klar for møtet på arbeidsplassen, eller en penere middag. Skal du derimot være litt mer casual kledd kan du gå med genseren som den er, eller over en t-skjorte.

En annen genser som kan være grei å ha i garderoben er en høyhalset tynn genser. Denne har tatt over litt av «jobben» til skjorten, og har vært i vinden noen år nå - og det ser ikke ut til å snu. Denne kan styles nesten til det uendelige, og passer til de fleste anledninger. Gå med den som den er eller hiv en blazer eller frakk over, for et litt mer formelt uttrykk.

Bukser
Svarte jeans er et must og hjelper deg i de fleste anledninger hvor du er usikker på kleskoden. Den svarte jeansen er en sikker vinner i de fleste anledninger. Den mørke uvaskede jeansen er også grei å ha i en basisgarderobe. Denne er perfekt til arbeidsplasser med en litt formell kleskode, og passer også utmerket på businessmøter eller lignende. Når det kommer til passform nevner Martin at trenden har snudd litt, og etter mange år med den smale jeansen er det nå mer tillatt med litt slakkere passform. “Dette er litt smak og behag, men den smale jeansen kan være letter å style uten å måtte anstrenge seg eller tenke seg for mye om”, sier han.

Tips: «Om du ønsker en jeans som varer lenge anbefaler jeg å ikke vaske den for ofte. Vær heller flink å tørke av flekker med en klut og ha den alltid hengende, slik at den får luftet seg. Et annet triks for å bli kvitt lukt og bakterier er å legge buksen i fryseren over natten. På den måten dreper du vond lukt og bakterier, uten å måtte vaske den for ofte. Når jeansen først må i maskinen, husk å følge vaskeanvisningen. Du skal heller ikke bruke skyllemiddel på jeans med stretch, ettersom at dette kan ødelegge stoffet» - sier Martin

Den siste buksen han ønsker å trekke frem er den populære chinosen. Dette er en bukse som kan pyntes både opp og ned, alt etter hva du kombinerer den med. Denne buksen er det perfekte tilskuddet til basisgarderoben.

Jakker
En blazer er alltid smart å ha i en basisgarderobe. Den er svært anvendelig og kan fort utgjøre prikken over i‘en på antrekket. Ha den over en t-skjorte, skjorte, genser eller høyhalset genser - og du er klar. Det samme gjelder egentlig når det kommer til frakken. «Mange tenker på frakken som et typisk pent plagg som skal passe utenpå dressen. Her tenker jeg at man gjerne kan utvide litt når det kommer til bruksområdene til plagget. Frakken er en god investering og passer egentlig like så godt kombinert med jeans og genser som til dressen. Går du for en frakk som avslutter over kneet, fremfor den lange varianten, gjør det plagget lettere å style til alle anledninger. Brett kragen opp og gå med frakken åpen, så får du et plagg som helt fint kan brukes året rundt» - sier Martin.

Dress
Når det kommer til dress er det noe alle menn burde eie minst én av. Det dukker alltid opp en anledning hvor dressen er et must, og da er det greit at den henger klar i garderoben. Skal du gå til innkjøp av en dress anbefaler Martin å investere i en mørk blå dress. Denne kan benyttes både i bryllup og i begravelse, dersom du matcher tilbehøret riktig. «Det anbefales å ha flere dresser å variere mellom etter anledning. Har du en mørk blå og en svart er du klar for det meste. Det er også mulig å kombinere de to dressen for større variasjon» - nevner Martin.

Sko og tilbehør
For å gjøre basisgarderoben komplett er det to skopar Martin ønsker å trekke frem. Det første skoparet han nevner er mørke dressko. De kan enkelt matche både jeans og dress, og passer uavhengig av hva du skal eller hvilken stil du har.

Tips: «En liten uskreven regel er at beltet skal matche skoene. Har du mørke dressko skal beltet følge fargen på skoene. Er beltet og skoene i samme nyanse får du et gjennomført og stilrent antrekk. Dette kan være fint å ha i bakhodet når du skal handle inn til basisgarderoben» – sier Martin

Et par fine sneakers er også en fordel å ha som en del av basisgarderoben. Over noen år nå har vi sett at selv den formelle kleskoden er blitt mer «avslappet» og at det å bruke sneakers til alle antrekk og anledninger er mer akseptert enn tidligere. Selv til full dress er det mange som velger pene sneakers, fremfor dresskoene. «Skal man bruke sneakers i en mer formell anledning er det viktig at det er pene sneakers. De skal være enkle, rene og uten mye farger og logoer» - nevner Martin.

Slips
Det siste en basisgarderobe burde inneholde er slips. Har man minimum 3 slips i garderoben, har man ett til hver anledning. «Sorte slips er veldig greit å ha og passer seg ekstra godt til begravelser. Til bryllup og fest kan man tillate seg å ta på noe litt mer festlig som farger og mønster, men i business sammenheng er et slips i en mørk tone veldig passende» - sier Martin.

Vi takker Martin for hjelpen og et veldig hyggelig lynkurs om basisgarderobe og herremote.

Håper du har fått gode råd og tips om hva en basis herregarderobe bør inneholde - så nå er det bare å sjekke din egen garderobe!

UFORPLIKTENDE TILBUD

Garderober tilpasset deg – rett fra Sunnmøre.

Ved å kutte mellomledd kutter vi prisen – men ikke kvaliteten.

LEBA er sunnmørsk kvalitet du har råd til.